In English www.raskassarja.fi -sivustolle
[yritys]

Originatorin historiaa

Toiminta alkoi maaliskuussa 1976 nimellä Original Oy Lahden Pirttiharjussa Peisalantiellä 50-luvun omakotitalon alakerrassa. Avajaisia vietettiin 1.4.1976. Liikeidea oli uusi eli toimittiin pelkästään raskaan kaluston varaosaliikkeenä. Vähitellen raskaan kaluston ammattilaiset löysivät Pirttiharjuun. Alku oli tiivistä opiskelua; olihan ammattitaitoa ensin vain toisen ruotsalaisen automerkin osalta.

[toimitilat_1976_77]

Original Oy ja vaihtoehtona Lahden Original Oy eivät kelvanneet kaupparekisteriin, joten jouduimme etsimään uutta nimeä. Kolmas "tarjokas" Originator Oy vahvistettiin yrityksen nimeksi vuonna 1977. Originator tarkoittaa aloitteen tekijää, alkuunpanijaa, joten ensimmäisenä alan liikkeenä Suomessa, nimellä lienee myös hieman katetta. Tällä hetkellä Suomessa on jo yli 20 alan yritystä.

Hyvin pian tilat Peisalantiellä osoittautuivat ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Niinpä vajaan vuoden kuluttua avajaisista alkoi muutto uuteen osoitteeseen Tonttilaan Heinolan Vanhatielle. Kaarihalli ja viereinen kylmähalli moninkertaistivat varasto– ja myymälätilat. Alkuun osa kaarihallista oli vuokrattu traktoriliikkeelle ja osa kylmähallista keittiökalustetehtaalle. Liikevaihdon ripeän kasvun myötä kaikki tilat tarvittiin Originatorin ja raskaan kaluston purkaustoimintaan perustetun Hentilän Auto-Osa Ky:n käyttöön. Henkilökunnan määräkin oli jo kasvanut 10 henkilöön.

[toimitilat_1977_89]

Seuraava merkittävä etappi oli marraskuu 1987. Silloin alkoi uusien toimitilojen rakentaminen Nikkilään Alhonkadulle. Rakennusprojekti oli merkittävä ja odotettu; olihan rakennus suunniteltu tarjoamaan monipuolisempaa palvelua raskaan kaluston käyttäjille.

Uusiin tiloihin muutettiin maaliskuussa 1989. Hentilän Auto-Osa Ky lopetti purkamotoiminnan.

[originator_alhonkatu]

Korjaamotoiminnasta vastasi uusi yrittäjä Lahden Rekkaremontti, joka ei nuorena yrityksenä kestänyt laman paineita vaan ajautui konkurssiin 1993. Hentilän Auto-Osa osti pesän ja palkkasi asentajat jatkamaan työtään keskeytyksettä. Vuonna 1999 nimi muutettiin paremmin toimintaa kuvaavaksi Hentilän Rekkaremontti Ky:ksi.

Vuonna 2001 "Hentilän konsernin" vanhin osa Originator täytti 25 vuotta ja Hentilän Rekkaremonttikin jo 18 vuotta. Koko talon(varaosat + korjaamo) henkilökunnan määrä on 15. Raskaan kaluston ammattilaisiksi on siis "kasvettu" neljännesvuosisata.

Syksyllä vuonna 2002 Seppo ja Ritva Hentilä kutsuivat poikansa Oskarin ja Ritvan tyttäret Minnan ja Annen palaveriin, jossa tiedusteltiin heidän haluaan jatkaa yrityksen toimintaa. Vaihtoehdot päätettiin selvittää ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Silloisen Hämeen TE-keskuksen kautta saatiin yhteys Viestinvaihtokonsultti Lars Lindholmiin, joka teki töitä vuoden ja sai sukupolvenvaihdosohjelman "pakettiin". Vuoden 2004 alussa omistukset siirtyivät jälkipolville Seppo Hentilän jäädessä toimitusjohtajaksi aina vuoteen 2008 saakka.

Jatkavasta kolmikosta on muotoutunut hyvä tiimi, joka on vetänyt yritystä jo kahdeksatta vuotta Originator Oy:n täyttäessä 35 vuotta. Oskari Hentilä otti toimitusjohtajan pestin vastaan vuoden 2008 alussa. Vuoden 2009 marraskuussa avattiin Hollolaan toinen korjaamo entisen Rekkakukon tiloihin, jonne asiakkaat ovat hyvin, reilun vuoden toiminnan jälkeen, löytäneet.

Vuonna 2011 Originator täyttää 35 vuotta ja Lahden korjaamo Hentilän Rekkaremonttikin jo 28 vuotta. Koko talon, varaosat ja korjaamot, henkilökunnan määrä on 24. Raskaan kaluston ammattilaisiksi on siis "kasvettu" tänä vuonna 35 vuotta. Mielestämme se alkaa olla yritykselle sellainen ikä, josta kannattaa olla vähän ylpeäkin.

Vuonna 2012 kesäkuun alussa Originator Oy osti Hentilän Rekkaremontti Ky:n liiketoiminnan. Se mahdollisti yhtenäisen ja yhden nimen alla toimimisen. Toiminta jatkui entiseen malliin ja saman vahvan henkilökunnan kanssa.

Kun vuosi 2013 päättyi, oli sukupolvenvaihdoksesta kulunut 10 vuotta! Porskutimme eteenpäin ja suunnittelimme Hyvinkään HRP Oy:n ostoa. HRP on raskaankaluston korjaamo, joten kiinnostusta emme voineet välttää. Toukokuun lopulla 2014 kaupat toteutuivat. Saimme vielä joukkoomme ja HRP:n osaomistajaksi raskaankaluston ammattilaisen Timo Mörskyn. Toimipisteemme löytyy nyt siis Lahdesta, Hollolasta ja Hyvinkäältä.

Hyvä asiakaspalvelu, ammattitaito ja ripeys ovat aina kuuluneet talon henkeen. Toivottavasti sen ovat aistineet myös asiakkaamme, joille olemme ison ja nöyrän kiitoksen velkaa vuosien ansiokkaasta yhteistyöstä. Toivotamme teidät tervetulleeksi edelleenkin! Nyt ja tulevaisuudessa!